Iedereen in uw organisatie speelt een rol om tot een duurzaam positief verzuimbeleid te komen.
Daarom verrijken we als Mensura en Certimed onze visie met de brede blik van alle stakeholders van verzuim. Zo gaan we het gesprek aan en delen we inzichten met diverse experten, werkgevers, hr-managers én werknemers. Onze verzuimaanpak houdt iedereen aan boord.
Een kant-en-klaar verzuimbeleid bestaat niet. Verzuim duurzaam positief aanpakken vraagt tijd én maatwerk. Daarbij doorloopt u verschillende maturiteitsniveaus in een chronologische volgorde. Zo bereikt u de grootste impact.
U hebt kristalheldere afspraken over verzuim, die door de volledige organisatie gekend én geïmplementeerd zijn.
U waakt erover dat iedereen zich aan die regels houdt en neemt acties wanneer dat niet gebeurt. Die maatregelen maken deel uit van een breder welzijnsbeleid, dat voldoet aan de wettelijke verplichtingen.
In uw geïntegreerd verzuimbeleid overheerst de positieve houding en richt u zich op de preventie van overbelasting. Leidinggevenden en werknemers gaan met elkaar in dialoog op een warm-zakelijke manier, bij werk, verzuim én werkhervatting.
Door het wederzijdse vertrouwen tussen leidinggevenden en medewerkers werkt iedere werknemer actief mee bij de uitrol van een duurzaam onderbouwd welzijnsbeleid. Daarin staan gezondheid, vitaliteit en veerkracht centraal.
Een duidelijk verzuimbeleid op papier zetten is cruciaal. Dat vervolgens uitvoeren vraagt veranderingen van uw organisatie én medewerkers. Leg de lat hoog, maar geef hen ook tijd om te groeien naar een andere aanpak zodat het beleid wordt gedragen.
Zorg ervoor dat de verzuimprocedures scherp staan en dat uw inspanningen objectief kunt opvolgen. Alleen zo weet u wat werkt, en waar u moet bijsturen.
Leidinggevenden moeten werknemers motiveren en ondersteunen, maar hen tegelijk aanspreken op de verwachte prestaties en het gewenste gedrag. Zo creëert u een sfeer van vertrouwen, waarin medewerkers zelf een actieve rol spelen in hun loopbaan en gezondheid.